top of page

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ ÖRNEĞİ



ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEDİR?

 

Karı ile kocanın evlilik birliğini sona erdirme kararanı ortak bir şekilde alması halinde anlaşmalı boşanma davası açılır. Anlaşmalı boşanma davası tek celsede evlilik birliğini sona erdirmeyi sağlayan bir davadır. Tarafların anlaşmalı olarak boşanabilmeleri için velayet, nafaka, tazminat, ziynet ve ev eşyaları başta olmak üzere boşanma davasına konu olan tüm hususlarda anlaşmış olmaları gerekir.

 

Karı ile kocanın anlaşmalı olarak boşanabilmeleri için, mahkemeye sunacakları anlaşmalı boşanma dava dilekçelerinin ekine anlaşma hususlarını içeren bir anlaşmalı boşanma protokolü sunulması gerekir. İş bu yazımızda anlaşmalı boşanma protokolünün bir örneği gösterilecektir.

Bu yazımız da dikkatinizi çekebilir: ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

 

Anlaşmalı Boşanma Protokolü

 

BOŞANMA PROTOKOLÜ

TARAFLAR            : 


1-Kadın Eşin Adı Soyadı  (TCKN:***) (Bundan Böyle “Kadın Eş” olarak adlandırılacaktır.)

2- Erkek Eşin Adı Soyadı  (TCKN:***) (Bundan Böyle “Erkek Eş” olarak adlandırılacaktır.) 


BOŞANMA HUSUSU:


Her iki taraf da TMK 166/3 uyarınca boşanmayı karşılıklı olarak kabul etmişlerdir. **** Tarihinde evlenen taraflar açılacak boşanma davasına esas olmak üzere ***** Tarihinde işbu anlaşmalı boşanma protokolünü imzalamışlardır. Evlilik birliğinin sona erdirilmesi konusunda her iki taraf da mutabıktır. 


KONU                       :


Taraflar kendi iradeleri ve ortak karar ile taraflardan (boşanma davasını açan tarafın adı)‘ın boşanmak için işbu anlaşma protokolü ile birlikte mahkemeye müracaat edecek ve diğer taraf TMK 166/3 maddesi gereği anlaşmalı olarak boşanma talebini kabul edecektir.


VELAYET HUSUSU:


Tarafların 18 yaş altında 3 müşterek çocukları bulunmaktadır. *** tarihinde doğumlu ***’ın velayeti anne ****‘a bırakılacaktır. *** tarihinde doğumlu***’ın velayeti anne ***‘a bırakılacaktır. *** tarihinde doğumlu ***’ın velayeti anne***’a bırakılacaktır.


Kendisine velayet bırakılmayan baba *** müşterek çocuklarla şahsi münasebeti aşağıda yer alan zaman diliminde ve belirtilen şekilde olacaktır;


– Velayeti anneye verilen ortak çocuklar ile baba arasında her ayın 1. ve 3. hafta sonları Cumartesi günü saat 10:00'dan Pazar günü saat 17:00'a kadar, dini bayramların 2. günü saat 10:00'dan 3. günü saat 17:00'a kadar, her yıl babalar gününde saat 10:00'dan akşam 17:00'ye kadar, küçüklerin tek yıllara denk gelen doğum günlerinde sabah saat 10:00’dan akşam saat 17:00'a kadar, yarıyıl tatillerinin ilk haftası Pazartesi günü saat 10:00'dan takip eden Cumartesi günü saat 10:00'a kadar ve her yıl Ağustos ayının 1. günü saat 10:00'dan 31. günü saat 17:00'a kadar baba tarafından teslim alınmak ve masraflarını karşılamak suretiyle kişisel ilişki kurulmasına, süre bitiminde küçüğün anneye teslimine,


NAFAKA HUSUSU            :


Taraflar gerek yoksulluk gerekse de iştirak nafakası hususunda aşağıdaki şartlar doğrultusunda anlaşmışlardır;


İştirak Nafakası Bakımından: Erkek eş, müşterek çocuklar adına kararın kesinleşmesinden itibaren her ay ***’er  TL olmak üzere toplam *** TL iştirak nafakası ödeyecektir.


Yukarıda belirtilen nafaka Kadın Eş adına olan hesaba her ayın en geç 10. Gününe kadar ödeyecektir.


Yukarıda belirtilen nafaka bedelleri her yıl ÜFE (üretici fiyat endeksi) oranında artırılacaktır. Bu durumu taraflar kabul ve de taahhüt etmektedirler.


Taraflar bu belirtilen şartlardan başka nafaka adı altında birbirlerinden iş bu dava ve de ileri dönük olmak üzere tüm nafaka taleplerinden feragat ettiklerini kabul ve de taahhüt etmektedirler.


TAZMİNAT HUSUSU       :


Taraflar maddi ve manevi tazminat hususunda aşağıdaki şartlar doğrultusunda anlaşmışlardır;


-Erkek eş, kadın eşe davanın kesinleşmesi ardından en geç 10 gün içerisinde *** TL maddi, ***TL manevi tazminat ödeyecektir.


Taraflar bu belirtilen şartlardan başkaca tazminat adı altında birbirlerinden iş bu dava ve de ileri dönük olmak üzere tüm tazminat taleplerinden feragat ettiklerini kabul ve de taahhüt etmektedirler.


MAL REJİMİ TASFİYESİ HUSUSU:


Tarafların karşılıklı olarak katılma alacağı, değer artış payı ve de mal rejimi tasfiyesine yönelik tüm dava ve haklarından iş bu davada ve ileriye dönük olmak üzere karşılıklı olarak feragat etmektedirler. Bu durumu taraflar kabul ve de taahhüt etmektedirler.


ZİYNET EŞYASI HUSUSU:


Tarafların iş bu davada ve de ileriye dönük olmak üzere ziynet eşyaları ile ilgili olarak talep haklarından feragat ettiklerini kabul ve de taahhüt etmektedirler.


VEKÂLET ÜCRETİ VE MAHKEME MASRAFLARI KONUSU:


Taraflar karşılıklı olarak birbirlerinden mahkeme masrafları ve vekâlet ücreti talep etmeyeceklerdir.


SONUÇ                                 :  Yukarıda açıklanan tüm hususlar üzerinde taraflar mutabakata varmış olup, iş bu PROTOKOL Mahkeme dosyasına sunulmak üzere taraflarca hazırlanıp okunmuş ve uygun bulunmuş olup 4 nüsha karşılıklı olarak imza altına alınmıştır. Tarih: ***

 


KADIN EŞİN ADI-SOYADI                                                       ERKEK EŞ ADI-SOYADI

              (İmza)                                                                                           (İmza)





Yazımızda örnek olarak vermiş olduğumuz anlaşmalı boşanma protokolünü, taraflar kendi koşullarına göre doldurmaları gerekmektedir. Ancak boşanma davası süreci kadın ve erkek eş bakımından oldukça hassas yürütülmesi gereken bir süreç olduğundan mutlaka bir avukat yardımı takip edilmelidir.



Detaylı bilgi almak ve danışmanlık hizmetleri için iletişim bölümündeki bilgilerden Kocaeli avukatlık büromuz Av. Revşan Çiftçi Hukuk Bürosu’na ulaşabilirsiniz.

 



 
 
 

Comments


©2025 by Av. Revşan Çiftçi. Tüm Hakları Saklıdır. Design by Ked Ajans

bottom of page